Ben jij een bikkel?

“Stoer iemand” - zegt de Van Dale, dat is de betekenis van bikkel. Een van mijn zoons speelt kanopolo. Ik hoor je denken: Kanoën ooit wel eens gedaan op vakantie en van polo weet ik wat het is, maar ben ik vooral bekend met het kledingstuk. Goed, ik zal het uitleggen. Kanopolo is een combinatie van kajakken, waterpolo en rugby en dus absoluut niet voor watjes. Het gaat er soms hard aan toe en je moet wel een beetje lef hebben om mee te doen met een wedstrijd. Voor bikkels dus.

Sinds kort ben ik besmet geraakt met het kanopolovirus. Gelukkig is deze zeer besmettelijk, maar niet schadelijk. In eerste instantie als facilitator (ik reed de jongens naar de wedstrijden), later als scheidsrechter (lees mijn vorige blog maar), daarna als coach (hier heeft mijn collega Nick ooit wat leuks over geschreven) en als laatste ben ik het spelletje dus zelf gaan spelen. Wat ik het leuke vind, is dat ik veel overeenkomsten zie tussen mijn werk als projectmanager en het coachen. En vanuit die ervaring durf ik te zeggen:

"Je kunt geen goede coach/projectmanager zijn als je het spelletje zelf nooit hebt gespeeld."

Moet je dan zelf software hebben ontwikkeld om een goede projectmanager te zijn bij Covadis. Nee, niet per se denk ik, wel moet je een flinke affiniteit hebben met techniek en de taal van de ontwikkelaars spreken. Want, je kunt zeggen van hem wat je wilt, maar de resultaten van Jose Mourinho liegen er niet om. Heeft zelf nooit gevoetbald. 

Ik denk dat je als projectmanager (bij Covadis) in ieder geval zelf een vergaande interesse moet hebben in softwareontwikkeling. Het moet ook je eigen passie zijn. Hoe merk ik dat bij mezelf en mijn collega’s? Ik heb zelf vroeger software ontwikkeld en het eigenlijk altijd leuk gevonden om zelf nog eens in een database of in de code te duiken om te onderzoeken wat er precies aan de hand is binnen een applicatie. Waarom is dat belangrijk? Zo kan je de juiste vragen stellen om tot de juiste oplossingen te komen voor onze opdrachtgevers. 

Niet iedere goede kanopolospeler/softwareontwikkelaar is een goede coach/projectmanager 

Je hoort het vaak genoeg. Steengoede spelers die toch geen goede coach blijken te zijn. Hoe komt dat eigenlijk? Is het uitermate goed beheersen van het spelletje dan niet voldoende? Mijn antwoord is nee, dat is niet voldoende. Er komt meer bij kijken dan veel kennis van de materie. Als coach/manager is juist de taak om de ander te laten excelleren. Het gaat om het smeden van een team. Zorgen dat een speler voldoening haalt uit zijn/haar positie, het team goed functioneert en het eindresultaat zo goed mogelijk is.

Conclusie

Een goede speler is niet automatisch een goede coach, maar een coach is ook niet automatisch een goede speler. Waar het om gaat, is dat je elkaar probeert te begrijpen en samen mooie resultaten probeert te boeken. Daarvoor moet je, je in de ander verdiepen. Of dat nou in kanopolo of in mijn werk als projectmanager is; ik wil graag weten wat de ander meemaakt. Voelen hoe het is om kopje-onder te gaan, letterlijk en figuurlijk. Met mijn poten in de modder staan, zo weet ik wat de ander voelt. Als een echte bikkel dus.