Coach, trainer of projectmanager?

Nick Klein Zessink vertelt

Het succes van Covadis staat of valt bij het personeel, zij zijn de kern van ons bedrijf. In de eerst lockdown was goed te zien hoe makkelijk het kantoor kan worden ingewisseld voor een andere omgeving.

Zelf ben ik projectmanager van development team All-Stars. Wij zijn een van de vier projectteams van Covadis. Wij focussen ons voornamelijk op projecten waar één tot drie ontwikkelaars tegelijkertijd aan werken. In andere projectteams bij Covadis zijn dit vaak wat meer personen per project.

Als projectmanager bij Covadis heb je een aantal taken. Je bent scrum-master, product owner en een informatie-analist in één. Een van de belangrijkste taken is de klantwens inzichtelijk krijgen en vertalen richting het ontwikkelteam. Maar misschien nog wel belangrijker. Het is mijn taak om te zorgen dat iedereen in het team goed functioneert en het naar zijn zin heeft.

Sfeer

Om te zorgen dat iedereen goed functioneert en het naar zijn zin heeft in het team vind ik het belangrijk om een goede sfeer te creëren. Een goede sfeer zorgt ervoor dat mensen zich op hun gemak voelen, hun mening durven te geven en zichzelf kunnen zijn. Om dit voor elkaar te krijgen probeer ik hard werken af te wisselen met een nodige dosis ontspanning en af en toe een geintje. Daarnaast probeer ik zelf erg open te zijn over dingen die ik zelf tegenkom in het werk zoals hoe het loopt met klanten. Wanneer je zelf open bent krijg je dit terug uit het ontwikkelteam.

Een ander belangrijk onderdeel is om leuke dingen te doen buiten het werk om. Een barbecue bij mij in de tuin, met het team kleiduivenschieten of all-you-can-eat tapas, zorgen voor een hele andere sfeer dan tijdens het werk. Zo leer je elkaar op een andere manier kennen en merk je dat het team hechter wordt.

Nick Klein Zessink - Projectmanager

Veldtrainer

Als projectmanager bij Covadis geef je, naast de andere taken, ook leiding aan je team. Zelf probeer ik vooral op een ondersteunende en coachende manier leiding te geven aan het team. Ik denk graag mee met de ontwikkelaars in technische oplossingen en probeer de juiste vragen te stellen om te zorgen dat we samen tot een mooie oplossing komen. Daarbij vind ik het ook erg belangrijk dat de ontwikkelaar(s) kritisch op mij durven zijn en verantwoordelijkheid durven te nemen voor hetgeen we samen hebben ontwikkeld.

Als je het vergelijkt met voetbal of een andere sport dan ben ik een trainer die graag tussen het team staat, meedraait in de rondo en actief coacht. Sommige projectmanagers kiezen een stijl wat meer op afstand, soms omdat dit niet anders kan of juist omdat het team daar om vraagt.

Bouwen en vertrouwen

Er is geen goed of fout is in de manier hoe je projectmanagement aanpakt. Het gaat erom dat je hetgeen doet dat bij jou en vooral bij je team past. Het is van belang dat je bouwt en vertrouwt op je team. Accepteer dat niet altijd alles loopt zoals je zelf graag zou willen en stuur bij waar nodig. Het belangrijkste is dat je als een blok achter je team staat en zij op je kunnen vertrouwen.