Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens

Jelle is 24 jaar en woont in het Gelderse Hummelo, niet ver van het kantoor van Covadis. Hij werkt hier nu ruim zeven maanden als software developer. Het is niet zijn eerste kennismaking met het bedrijf uit de Achterhoek. Tijdens zijn studie aan de HAN liep hij er al stage. Toen hij er een tijdje na zijn afstuderen in dienst kon komen, kon hij zijn geluk niet op. In dit interview vertelt hij waarom.

Minecraft

Op de vraag sinds wanneer hij in softwareontwikkeling is geïnteresseerd, komt een antwoord wat weinig ICT’ers zal verbazen: “Ik heb ICT gestudeerd aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Dat is eigenlijk een keuze die, zo lang als ik me kan herinneren, al vaststond. Mijn ouders vertelden me dat ik altijd gefascineerd was door techniek en aan alle knopjes zat. Computers vond ik van kind af aan al leuk om dingen mee te doen. Later in mijn jeugd ontdekte ik Minecraft, daar was (en stiekem ben) ik dol op. Maar op een gegeven moment vond ik het leuker om plugins te schrijven voor Minecraft dan het zelf spelen. Dus het zat er eigenlijk al aan te komen dat ik software development zou gaan studeren. Ik vind het gaaf om een project van voor naar achter neer te kunnen zetten.”

Puzzelen

“Bij software development krijg je alles mee. Van front- tot back-end en ook de database. Dat leek mij het meest volledige profiel om te kiezen. Je moet zo in een domein kunnen stappen. En als er dan een vraag is of een probleem aan je wordt voorgelegd, dan moet je voor jezelf alvast een beeld kunnen vormen. Zo van: hoe zou ik dit aanpakken, hoe kan ik dit het beste oplossen. Dat is ook wat ik het leukste vind. Lekker puzzelen: hoe kom ik het beste tot de gewenste uitkomst. Daarna komt het programmeren, maar dat is het minst moeilijke eraan.”

Stage: Allstars

In het derde jaar van zijn opleiding liep Jelle twintig weken stage: een meewerkstage. Uit die tijd stamt ook het eerste contact met Covadis. “De HAN organiseert altijd bedrijvenmarkten. Bedrijven stellen zich dan voor aan studenten: wie ze zijn, wat ze doen, enz. Covadis sprong er voor mij uit. Waarom? Omdat ze als een van de weinige bedrijven er niet omheen draaiden. Ze konden gewoon vertellen wat ze deden, wat ze dreef en wat ze leuk vonden. Dat sprak mij aan. Gewoon lekker normaal. Ik was ook erg blij dat ik uiteindelijk op gesprek mocht komen.

Terug bij Covadis

“Tijdens mijn stage van twintig weken draaide ik gewoon mee. Dat was in het team Allstars: een team dat meerdere projecten doet. Die stage was gewoon echt meewerken. Taken oppakken en oplossen! Na de stage ging ik nog even terug de schoolbanken in, om daarna bij een ander bedrijf aan de slag te gaan. Bij dat andere bedrijf was het werk ook uitdagend, met ook een leuk team. Maar ja, het was niet zoals Covadis. Ik weet niet precies wát het was, maar het was het nét niet helemaal. Voor mij de reden om weer terug te gaan naar waar het allemaal begon: Covadis.

Betontechnologisch ingenieursbedrijf

“Sinds ruim zeven maanden werk ik hier nu als softwareontwikkelaar. Ik zit in het Concrefy team, in dit team richten we ons, in tegenstelling tot andere teams, alleen op Concrefy. Conrefy is een betontechnologisch ingenieursbedrijf met laboratorium dat gevestigd is in Venlo. We hebben daar een webapp en mobiele apps voor gemaakt. Daar zijn we nog steeds mee bezig. Het is echt heel erg omvangrijk. Het grootste gedeelte daarvan heet Concremote: een app voor betonmonitoring. Via sensoren meet Concremote de sterkteontwikkeling in de betonconstructie. Zo weten bouwbedrijven wanneer het beton veilig is genoeg is om mee verder te bouwen.

App tegen instorting

“Sinds kort zijn we met een heel nieuw systeem bezig. Nu worden sensoren in de bouw gebruikt, puur om te kijken hoe hard het beton op dit moment aan het worden is. Met het nieuwe systeem plaatsen we sensoren in gebouwen bruggen of andere bouwwerken. Hiermee kunnen we de levensduur van een bouwwerk precies bijhouden. Daarmee kun je situaties voorkomen dat een brug instort. Met het nieuwe systeem kun je lang van tevoren zien dat er bijvoorbeeld sprake is van chloorvorming, of dat er meer water insijpelt dan normaal is. Noem maar op.”

Proces

“’s Ochtends om kwart over negen zijn we in ieder geval aan het werk. Dan hebben we de stand-up: dat is een kwartiertje waarin we kijken waar iedereen die dag mee bezig gaat zijn. En of er iemand tegen problemen aanloopt. Dat soort dingetjes. En dan is het in principe gewoon aan de bak. Tussendoor hebben we nog een keer een refinement. Onze projectmanagers Niels en Werner gaan minstens een keer in de week met de klant in gesprek: over bestaande features in de app, over nieuwe dingen die ze graag willen hebben. Dat bespreken we met het hele team hoe we dat gaan oppakken en hoe lang we daar ongeveer mee bezig zijn. Je maakt bij Covadis dus echt deel uit het hele project, inclusief de terugkoppeling van de klant over wat we met zijn allen verzonnen en gemaakt hebben.”

Conclusie

“Er wordt erg veel georganiseerd bij Covadis. Zo zijn we laatst wezen kanoën, gaan we samen sporten maar we hebben ook trainingen op het gebied van onze technische kennis en soft skills. Dit alles zorgt ervoor dat we een hecht en leuk team hebben met elkaar. Het is gewoon erg gezellig op het werk en dat maakt dat ik er met veel plezier heenga. In combinatie met het uitdagende werk zorgt dit ervoor dat Covadis voor mij de juiste werkgever is.”