Kennissessie SQL Performance - Fons Sonnemans

SQL gebruik je als developer op dagelijkse basis. Alleen wordt bij Covadis meestal gebruik gemaakt van een abstractielaag zoals Entity Framework. Toch is het soms nuttig om zelf de database in te duiken, vooral wanneer performance een belangrijke rol speelt.

Doordat je niet in elk project te maken hebt met performance eisen, is de kennis om die problemen op te lossen niet altijd paraat. Maar deze kennis is uiteraard wel erg nuttig om te hebben. Zo vond ook een aantal van onze collega's. Zij wilden graag een sessie die precies op deze specifieke vragen ingaat.

Zo gezegd zo gedaan. Fons Sonnemans, spreker op de laatste Covadis Meetup, heeft een interessante sessie gegeven waar hij op deze onderwerpen inging. Een dag lang een diepe duik in (MS)SQL en de performance ervan.

Het was een leuke interessante dag met veel (nieuwe) en vooral goed uitgelegde informatie.

Fons stipte een groot aantal onderwerpen aan en besprak ook praktische casussen die bij Covadis spelen. Verder ging hij onder andere in op de audit logging van MSSQL, het Query Execution Plan en besprak hoe je bepaalde indexen en keys aanmaakt om de performance verbeteren. Hij heeft het daarnaast ook nog over verschillende opties gehad die specifiek ingaan op SQL in combinatie met C#/.NET. Wanneer gebruik je Entity Framework, Dapper of wellicht is het beter om zelf je Query te schrijven.

Het was een erg succesvolle dag met uiteraard voldoende te eten en drinken. Het enige puntje van kritiek was dat er om 10 uur 's ochtends nog geen frisdrank werd geschonken. Maar goed, je kunt niet overal zo in de watten worden gelegd als op kantoor bij Covadis ;)

Op naar de volgende sessie!