Hackathon bij Covadis | Altijd een creatieve oplossing

Regelmatig organiseren we bij Covadis een hackathon. Verschillende teams waarin uiteenlopende disciplines zijn vertegenwoordigd, werken op zo’n dag aan nieuwe ideeën en toepassingen voor een opdrachtgever. Op basis van een probleemstelling wordt een opdracht geformuleerd. Zowel voor de opdrachtgever als de teamleden is een hackathon een inspirerende en creatieve manier om oplossingen te vinden die anders niet zo makkelijk gevonden worden.

Gevarieerde teams

De teams die Covadis samenstelt, bevatten vaak ook niet-ontwikkelaars. Door mensen met verschillende talenten met elkaar te combineren, kan in sneltreinvaart - middels scrum-achtige meetings - intensief samen worden gewerkt. De niet-alledaagse combinaties van mensen zorgt ervoor dat het 'out-of-the-box'-denken een stuk makkelijker gaat. Probleemstellingen worden op allerlei manieren bekeken, waardoor de kans op goede oplossingen groter is.

Kennisdeling

Hackathons zijn een belangrijke tool als het gaat om kennisdeling. Tijdens de ontwikkeling van onze maatwerk software, doen we veel technische kennis op. Ook volgen we diverse opleidings- en certificeringstrajecten. Hackathons, competitieve teamopdrachten en andere kennissessies vormen een ideaal middel om deze kennis verder te delen met alle softwareontwikkelaars. Zo maken we het leven van onze medewerkers nog een beetje leuker.

Betekenis van een hackathon

De betekenis van een hackathon moet niet onderschat worden. Natuurlijk komt het wel eens voor dat een uitgewerkt idee in het ronde archief verdwijnt. Of dat de ideeën (nog) niet realistisch genoeg zijn om uit te werken. We zien echter ook vaak ideeën naar voren komen die op de 'normale' manier nooit bedacht zouden zijn. 

Uiteindelijk blijkt dat zelfs uit de meest bijzondere plannen nog elementen gehaald kunnen worden, die uiteindelijk in de software van de opdrachtgever terechtkomen.

Deze manier van werken geeft enorm veel vrijheid. Je wordt niet vooraf een richting geduwd. Dat leidt tot resultaten die je nooit had verwacht.

Medewerker Covadis

Prijswinnend ontwerp

Natuurlijk voegt ook het competitieve element een vleugje spanning toe aan de hackathon. Wie gaat er vandoor met de eeuwige roem? En wie scoort die andere prijzen, zoals een Arduino, een Raspberry Pi of een Chromecast?

Dat is aan de jury, bestaande uit medewerkers van de opdrachtgevers. Vaak zijn dit zelf geen ontwikkelaars, maar mensen die kunnen beoordelen of een idee goed is. Vervolgens kan een winnend ontwerp - of delen daarvan - doorontwikkeld worden.

Een hackathon geeft een enorme boost aan medewerkers en opdrachtgever. De klant ziet dingen waarvan hij het bestaan niet kent en de teamleden krijgen de kans om hun werk ineens heel anders te bekijken. De tijdsdruk, de onvermijdelijke vermoeidheid en de ontspannende manier van werken zorgen voor een inspirerend event waar iedereen het maximale uit zichzelf haalt. Dat is zowel voor de opdrachtgever als voor de medewerkers een geweldige ervaring. Het geeft een enorme energieboost. En na afloop van de hackathon wordt alles uitgebreid geëvalueerd door de programmeurs en ontwikkelaars.

Pizza’s, cola en chips

Hoewel een hackathon geruime tijd duurt, soms wel 24 uur, hoeft men meestal niet te verhongeren. De innerlijke mens wordt goed verzorgd, met pizza, cola, chips, koffie en - voor de liefhebber - ook gezonde snacks. In de praktijk vinden die echter lang niet zo gretig aftrek. Het zal te maken hebben met die sugar rush!

In Nederland zijn er tal van hackathons. Een overzicht staat hier.

Wil jij ook op deze manier kennis delen met je collega’s en samen aan technisch uitdagende projecten werken? Binnen ons team hebben we doorlopend ruimte voor nieuwe collega’s. Neem eens een kijkje bij onze vacatures.

Blijf ons volgen

Like ons op Facebook of volg ons via Twitter en deze website om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen bij Covadis.