Gastcolleges bij het Graafschap College

De derdejaarsstudenten van de opleiding ICT aan het Graafschap College hebben 10 weken lang gewerkt aan een opdracht voor Covadis. In deze 10 weken hebben ze een applicatie ontwikkeld waar medewerkers van Covadis zich kunnen aanmelden voor de leuke activiteiten we organiseren. Bij Covadis vinden we het leuk, maar vooral ook belangrijk om een bijdrage te leveren in de ontwikkeling van jong talent. We doen dit voornamelijk door het aanbieden van stages, maar dus ook door het geven van gastcolleges of langere trajecten zoals Hybride Onderwijs. Dat David zijn kennis en ervaring wil overbrengen op de volgende generatie vinden we er mooi om te zien! De samenwerking met het Graafschap College verloopt erg goed, waardoor we samen een succes hebben gemaakt van het traject. 

Waardevolle lessen uit de praktijk

Terwijl de studenten druk aan de slag zijn met hun opdracht spreken we Thomas den Otter, Docent Software Developer aan het Graafschap College. Thomas is de initiatiefnemer van het project en vindt de lessen van David erg waardevol. “David komt met concrete voorbeelden wat de aandacht wekt onder de studenten. Ze vragen door en zijn geïnteresseerd. Daarbij komt kijken dat David een andere band heeft met de jongens dan dat ik dat heb als docent. Hij staat wat verder van de studenten af, wat ervoor zorgt dat hij met een andere blik kijkt wat ze opleveren.” Daarnaast vindt Thomas het belangrijk dat de studenten een concreter en realistisch beeld krijgen van de softwarewereld. 

De gastcolleges waren belonend

We spreken met David, onze software developer. David noemt de gastcolleges samengevat ‘belonend’. Zelf komt hij uit een studie waarbij vrijwel uitsluitend gebruik gemaakt werk van gastdocenten of parttimers die hun eigen bedrijf hadden. “Ervaring vanuit de (recente praktijk naar de klas brengen heeft mijzelf altijd goed gepast. Mij moest je vroeger echt geen boek geven, doe maar een opdracht.” 

Ook vertelt David dat hij de gastcolleges een fijne afwisseling en toevoeging vindt naast het programmeren. Hij noemt het stiekeme uitjes. “Voor diegene die dat willen is daar bij Covadis ruimte voor. Sommigen collega’s begeleiden stagiaires, organiseren kennissessies, ontwikkelen zich dieper in technische takken of architectuur. Er is veel mogelijk bij Covadis.”

David sprak vol enthousiasme over dat hij een lange tijd jongeren heeft begeleid als scoutingleiding. Er kwam hem een stukje hobby tegemoet in zijn werk. Hij houdt van inspireren of bij brengen van kennis. 

Vrijheid, ontspanning en grapjes

De klas leren kennen vond David erg leuk. De eerste ontmoeting was vrij formeel. De studenten waren netjes en afwachtend. Na een tijd leerden de studenten en David elkaar beter kennen en voelde iedereen meer vrijheid en ontspanning om ook grapjes te maken. “Iets wat we bij Covadis niet anders doen”, vertelt David lachend.  

“De meerderheid van de studenten luisterden oprecht en nieuwsgierig naar mijn verhalen, zolang het niet te theoretisch bleef.” Naast praktijkvoorbeelden heeft David ook Scrum theorie behandeld met de studenten. David vertelt er wel lachend bij dat de spanningsboog daar vaak na 20 minuten wel verdween. “De input die de studenten gaven hebben mij verrast. Dit vond ik erg tof om te zien. Ze waren geïnteresseerd en wilden mijn verhalen maar al te graag aanhoren.”

Wat hoop je de studenten mee te geven tijdens de colleges? 

David zei dat hij het belangrijk vindt dat de gastcolleges een toegevoegde waarde hebben. De twee onderwerpen die hij behandelde: Scrum theorie en de praktijkwerkzaamheden, vind hij erg belangrijk om mee te geven. “Als ontwikkelaars ga je bepaalde zaken meemaken waar een studie geen rekening mee kan houden. Op deze manier hoopte ik te laten zien wat het verschil tussen programmeren en een ontwikkelaar zijn is.” 

Heb je nog een leuke anekdote? 

David vertelt dat hij na 3 weken waarin de groepjes al hard hadden gewerkt aan een mooie oplossing zei dat ze alles mochten weggooien. Er was terechte ophef en teleurstelling. David ging in gesprek met de studenten. Toen vertelde dat het een grapje was ontstond er opluchting. Wel maakte David duidelijk dat dit realiteit is. “Het is als ontwikkelaar belangrijk dat je je code (waar je in investeert) kan loslaten. Kill your darlings.”

Ik kijk terug op een leuke, leerzame en gezellige 10 weken! Ik hoop dat ik de studenten een realistisch kijkje in het bedrijfsleven heb kunnen geven. - David